ΕΙΚΟΝΕΣ

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Διαστροφική Βία στην Οικογένεια.

Η βία μέσα στην οικογένεια είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που δεν διαλέγει κοινωνικές τάξεις ή εθνικότητα. Στη χώρα μας το ποσοστό της ενδοοικογενειακής βίας φαίνεται ότι έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω των δύσκολων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι μας να είναι στη δύσκολη θέση να αντιμετωπίσουν όλο και πιο συχνά ένα τόσο «ευαίσθητο» αδίκημα.


Η Ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006. Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης (ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής), διώκεται από το Νόμο.

Στο βιβλίο της ψυχιάτρου - ψυχαναλύτριας και ψυχοθεραπεύτριας Marie France Hirigoyen «Ηθική παρενόχληση», εντοπίζεται μία ιδιαίτερη μορφή βίας,  η διαστροφική βία.

Η διατροφική βία στην οικογένεια αποτελεί ένα φρικτό στοιχείο που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και συνεπώς ελέγχεται δύσκολα. Εντάσσεται στο πεδίο της ψυχολογικής κακομεταχείρισης η οποία διαφεύγει της προσοχής του περιβάλλοντος και προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερες ζημιές .

Καμιά φορά η κακομεταχείριση αυτή εμφανίζεται ως διαπαιδαγώγηση. Η Alice MILLER μιλώντας για αυτή ( μαύρη παιδαγωγική ), καταγγέλλει τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της παραδοσιακής διαπαιδαγώγησης, που έχει ως στόχο να συντρίψει τη θέληση του παιδιού και να το κάνει ένα πλάσμα πειθήνιο και υπάκουο.  Τα παιδιά δεν μπορούν να αντιδράσουν, γιατί σύμφωνα με τον Ferenczi «η δύναμη και η συντριπτική εξουσία των ενηλίκων  τα καθιστούν βουβά τους καθιστούν ακόμη και σύγχυση».

Στη Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού ψυχολογική κακομεταχείριση των παιδιών  θεωρούνται τα ακόλουθα :

-         Λεκτική Βία

-         Σαδιστική και απαξιωτική  συμπεριφορά

-         Η συναισθηματική απόρριψη

-         Οι υπερβολικές ή δυσανάλογες για την ηλικία του παιδιού απαιτήσεις

-         Οι αντιφατικές ή ανέφικτες παιδαγωγικές οδηγίες και παραινέσεις.

Η βία αυτή η οποία δεν είναι ποτέ ανώδυνη μπορεί να είναι έμμεση και να αγγίζει τα παιδιά μόνο εξ αντανακλάσεως  ή μπορεί να στοχεύει άμεσα σε ένα παιδί για να το εξοντώσει .

Το κυριότερο  χαρακτηριστικό της διαστροφικής βίας είναι ότι δρα καμουφλαρισμένη. Αυτή η δράση πρέπει να αποκαλυφθεί ώστε το θύμα της να αντιληφθεί  τι πραγματικά συμβαίνει .

Ενημερώνουμε πως για αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα και στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών στήριξης των θυμάτων βίας λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας - 365 μέρες το χρόνο.

Η τηλεφωνική γραμμή SOS στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας  και υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας ειδικά λόγω φύλου. Επίσης μπορείτε να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά στο e-mail:  sos15900@isotita.gr ή να επισκευθείτε τη σελίδα : www.isotita.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου